7 Sep 2016

O echipă de salvare pe mare cu 2.000 de voluntari, creditată cu salvarea a mii de vieți în timpul crizei refugiaților din 2015, și un activist pasionat pentru drepturile omului, care a oferit un refugiu pentru mii dintre cei mai vulnerabili refugiați care au sosit pe țărmul Greciei sunt câștigătorii Premiului Nansen pentru Refugiaţi 2016 al Agenției ONU pentru refugiaţi (UNHCR), conform unui comunicat de presă transmis de UNHCR România.

Konstantinos Mitragas în numele Echipei de Salvare Elene (HRT) și Efi Latsoudi din satul PIKPA de pe insula grecească Lesbos au fost aleși pentru munca lor  perseverentă, de voluntariat pe țărmurile Greciei, în timpul crizei refugiaților din 2015: HRT pentru efortul depus zi și noapte, pentru a salva refugiați și migranți aflați în primejdie pe mare și Efi Latsoudi pentru compasiunea și grija față de cei mai vulnerabili dintre refugiații și ale migranții sosiți pe insula Lesbos.

Acest premiu înseamnă o recunoaștere a muncii voluntarilor dar și a ajutorului și asistenței oferite de oameni obișnuiți din Europa și din lume, anul trecut, și care continuă să-i primească pe refugiați în comunitățile lor, cu brațele deschise și să-i ajute să se integreze.

În 2015, peste 850.000 de persoane au sosit în Grecia, pe mare, mai mult de 500.000 dintre acestea ajungând pe insula Lesbos. În luna octombrie 2015, sosirile au atins punctul culminant depășind 10.000 persoane pe zi, pe măsură ce conflictele din Siria, Afganistan și Irak au continuat să  dezrădăcineze oameni, alungându-i din casele lor. Din păcate, peste 270 de oameni au murit în apele grecești pe parcursul anului.

Referindu-se la nominalizarea celor doi pentru Premiul Nansen, Înaltul Comisar UNHCR Filippo Grandi a declarat: "Sute de mii de oameni care au fugit de conflict și de persecuție anul trecut au făcut un gest disperat pentru a ajunge în Europa, pentru a fi în siguranță, mulți dintre ei riscându-și viața în ambarcațiuni nesigure, adesea în călătorii presărate cu obstacole de netrecut.

Atât Echipa de Salvare Elenă cât și Efi Latsoudi, martori la situația umanitară dramatică în plină desfășurare pe țărmul lor, au refuzat să stea deoparte și merită pe deplin Premiul Nansen pentru Refugiați. Eforturile lor caracterizează atât răspunsul copleșitor al publicului față de situația de urgență privind refugiații și migranții în Grecia și Europa- în care mii de oameni au dat dovadă de solidaritate față de cei obligați să se refugieze- cât și spiritul umanitar și generozitatea comunităților din întreaga lume, care și-au deschis inimile și casele primindu-i pe refugiați."

Sursa: UNHCR România

Proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Pentru mai multe informații despre Programul de Cooperare Elvețiano-Român accesați: www.swiss-contribution.ro și www.swiss-contribution.admin.ch/romania
Acest website nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian.
Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Centrul de Documentare şi Cercetare în Domeniul Integrării Imigranţilor
This website does not necessarily reflect the position of the Swiss government. Responsibility for its content lies entirely with the Research and Information Center on Immigrant Integration.