23 Iun 2017

În cadrul proiectului ”Contextul integrării contează. Creșterea capacității actorilor publici și privați de a interacționa eficient cu migranții”, mai mulți reprezentanți din instituții publice și organizații neguvernamentale din România au avut ocazia, în zilele de 19 și 20 iunie,  să se deplaseze în Luxemburg pentru un schimb de experiență cu omologi implicați în politici de imigrație și integrare.

Din delegația română au făcut parte angajați din Inspectoratul General pentru Imigrări, Ministerul Educației, inspectorate școlare, licee, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, agenții locale pentru ocuparea forței de muncă, inspectorate teritoriale de muncă, precum și responsabili din ONG-uri care lucrează cu migranți. Ei s-au întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului Educației, Agenției luxemburgheze de primire și integrare (OLAI) din cadrul Ministerului Familei și Integrării, Direcției de Imigrări din cadrul MAE luxemburghez, Comitetului Interinstituțional ”Ronnen Desch” și asociațiilor care lucrează cu migranții - precum Asociația de Sprijin pentru Lucrătorii Migranți (ASTI), Caritas și Crucea Roșie.

 

Subiectele de discuție s-au referit la politicile de acces la educație și de integrare pe piața muncii pentru imigranți, modelele de bune practici din Luxemburg ce pot fi preluate de către instituțiile și organizațiile din România și posibilitățile viitoare de colaborare între cele două țări în domeniul migrației.

Vizita de studiu este prima dintr-o serie de patru vizite organizate de Asociația pentru Promovarea Sănătății (ARPS) și Asociația Conect în cadrul proiectului, următoarele trei urmând a avea loc în Spania, Germania și Norvegia, cu delegații formate de fiecare dată din alți reprezentanți ai instituțiilor publice și ONG-uri cu activitate în domeniul imigrației și integrării.

Proiectul „Contextul integrării contează. Creșterea capacității actorilor publici și privați de a interacționa eficient cu migranții” - este un proiect realizat de către Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS) prin Centrul de Cercetare și Documentare în Domeniul Integrării Imigranților (CDCDI),  în parteneriat cu Asociația pentru Dialog, Ocupare și Migrație CONECT. Proiectul se derulează în perioada 24.12.2016 – 23.12.2017 și este finanțat prin Programul Național – Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare al Uniunii Europene, gestionat în România de Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări.

Proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Pentru mai multe informații despre Programul de Cooperare Elvețiano-Român accesați: www.swiss-contribution.ro și www.swiss-contribution.admin.ch/romania
Acest website nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian.
Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Centrul de Documentare şi Cercetare în Domeniul Integrării Imigranţilor
This website does not necessarily reflect the position of the Swiss government. Responsibility for its content lies entirely with the Research and Information Center on Immigrant Integration.