9 Aug 2017

Nevoia de cadre medicale din Irlanda este în mare parte acoperită prin angajarea de medici formați în străinătate, potrivit unui raport al grupului de cercetare RCSI, din cadrul Colegiului Chirurgilor din Irlanda. Din cauza emigrației, în fiecare an se înregistrează din ce în ce mai puțini medici proveniți din universitățile irlandeze, cu toate că numărul de aproximativ 700 absolvenți pe an ar fi suficient  pentru a acoperi nevoile din clinici și spitale.

În 2015, aveau drept de practică în Irlanda 20.473 de medici, cu 7,5% mai mulți decât în anul anterior. Mai mult de o treime dintre aceștia (37,9%) erau absolvenți de universități străine. Principalele țările în care medicii  absolvenți ai universităților străine își obținuseră calificarea de bază erau: Pakistan (22,3%), Sudan (10,2%), Marea Britanie (9,5%), Africa de Sud (9,1%) și România (7,3%).

Cererea de medici în Irlanda a crescut după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europe a transmis, printr-o hotărâre, că țara nu respecta Directiva cu privire la organizarea timpului de lucru. Angajatorii irlandezi, în special spitalele, au fost obligați să reducă numărul de ore de lucru pe săptămână pentru medicii stagiari, ceea ce a creat o presiune pentru angajarea de noi medici, din care o parte au fost recrutați de pe piața internațională.

Mai puțin de jumătate (49%) dintre medicii nou înscriși în Colegiul Medicilor din Irlanda în anul 2015 dețin pașaport irlandez. Cetățenii non-UE constituie 42% din medicii nou înscriși iar cei din țări din Uniunea Europeană 9%. Nu întotdeauna cei care au absolvit universități străine au și naționalitatea statului în care au urmat studiile. De exemplu, din cei 290 de doctori înscriși în Irlanda ca absolvenți ai unor universități de medicină din România, numai 128 dețin naționalitate română.

Reprezentanții RCSI consideră că fluctuația mare în rândul medicilor arată că recrutarea internațională nu este cea mai eficientă strategie. O parte din medicii străini, la fel ca medicii irlandezi, pleacă mai departe spre țări care le oferă condiții de muncă mai bune și posibilități de carieră. În raport se recomandă adoptarea unor măsuri de reținere a personalului medical, cum ar fi condiții de lucru mai bune, inclusiv program mai scurt și mai flexibil, contracte de lucru cu salarii mai mari, acces la cursuri de formare și oportunități de cercetare și, nu în ultimul rând, perspective de carieră mai clare.

Descarcă raportul: Brain Drain to Brain Gain: Ireland's Two-Way Flow of Doctors

Proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Pentru mai multe informații despre Programul de Cooperare Elvețiano-Român accesați: www.swiss-contribution.ro și www.swiss-contribution.admin.ch/romania
Acest website nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian.
Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Centrul de Documentare şi Cercetare în Domeniul Integrării Imigranţilor
This website does not necessarily reflect the position of the Swiss government. Responsibility for its content lies entirely with the Research and Information Center on Immigrant Integration.